Povestea SINGEROASA a COMORII descoperite intr-o CETATE de la tarmul MARII NEGRE

Arheologii au descoperit o comoara incredibila, ingropata de locuitorii unui oras aflat sub asediul armatei romane acum 2.000 de ani, scrie LiveScience. Sute de monede de bronz, precum si diferitele bijuterii din aur si argint au fost gasite ingropate sub cetatea Artezian, peninsula Crimeea, Ucraina.

Comoara, cred cercetatorii, a fost ingropata in graba de oamenii bogati, disperati ca legiunile romane care asediau orasul ar putea pune mana pe agoniseala lor de-o viata. „Cetatea a fost clar asediata. Oamenii bogati din comunitatea respectiva, dar si cei din vecinatate au incercat sa se ascunda acolo de la romani”, a declarat Nikolai Vinokurov, profesor la Universitatea Pedagogica de Stat din Moscova. „Au ingropat tezaurul in interiorul cetatii”, spune profesorul. Potrivit dovezilor arheologice, lupta a fost una extrem de sangeroasa, iar locuitorii cetatii decimati pana la ultimul om.article-2260737-16E04342000005DC-204_634x369

Cetatea a cazut in mainile romanilor in anul 45 AD, iar la momentul asediului, Artezian facea parte din Regatului Bosforului, obiectul rivalitati a doi frati: Mitridate al VIII-lea si Cotys, ambii dorind control politic total, insa prin viziuni diferite. Mitridate dorea independenta fata de Imperiul Roman, in timp ce fratele sau mai mic, Cotys, dorea sa pastreze regatul ca stat clientelar romanilor.

Vezi Aici imagini spectaculoase