Poti deveni mai destept daca bei apa?

Consumul de apa, pur si simplu, poate imbunatati performantele cognitive, cel putin la anumite tipuri de teste, arata un experiment realizat in Marea Britanie.
Persoanele care au baut cel putin 3 pahare cu apa (775 mililitri) inainte de a participa la o serie de teste cognitive au avut rezultate mai bune la un test care masura viteza de reactie, comparativ cu cei care nu bausera inainte de experiment, iar efectul a fost deosebit de pronuntat in cazul celor insetati.

Cercetatorii de la University of East London presupun ca senzatia de sete ii distrage pe participanti, reducandu-le capacitatea de concentrare si afectandu-le negativ timpul de reactie. Rezultatele au fost publicate in Frontiers in Human Neuroscience.

78653655

Totusi, consumul de apa nu imbunatateste intotdeauna cognitia, sub toate aspectele, iar cercetari viitoare vor trebui sa clarifice acest aspect, lamurind de ce consumul de apa are efecte diferite in functie de tipul testului la care sunt supusi participantii.

Un posibil element de legatura ar putea fi hormonul numit vasopresina, care este corelat cu reactia la sete, dar care este implicat si in starea de atentie si alerta.

Studii anterioare sugerasera ca, la adulti, deshidratarea poate reduce performantele mentale, iat studii asupra copiilor aratasera ca simplul consum de apa poate imbunatati memoria.

In acest nou studiu, 34 de adulti au fost rugati sa se abtina sa manance sau sa bea incepand de la ora 9 seara si sa vina a doua zi dimineata la laboratorl pentru o serie de teste.

In prima vizita la laborator, participantilor le-au fost oferite, inainte de test, un baton de cereale si apa, iar la cea de-a doua vizita, doar un baton de cereale.

Unul dintre testele la care au participat a fost destinat sa masoare viteza de reactie: participantii trebuiau sa apese pe un buton de indata ce vedeau aparand un obiect pe ecranul unui computer.

Timpul de reactie a fost cu 14% mai rapid in cazul in care voluntarii bausera apa inainte de teste, decat in cazul in care nu bausera.

In schimb, consumul de apa nu a avut vreun efect semnificativ asupra performantelor in cazul altor teste, precum cele de memorare a cuvintelor.

Totusi, desi consumul de apa pare sa aiba, in general, un efect pozitiv asupra perfomantelor cognitive si se stie ca este important sa bem apa pentru a ne pastra sanatatea, cercetatorii atrag atentia asupra exagerarilor ce se pot dovedi periculoase: chiar si consumul de apa potabila poate fi fatal. Daca se consuma o „supradoza” de apa – cativa litri intr-o perioada scurta de timp – apare asa numita intoxicatie cu apa: apa in exces dilueaza si elimina sodiul din corp, afectand functionarea inimii si a altor organe, iar consecintele pot fi fatale.

Sursa: Live Science