La 13 august se sarbatoreste Ziua Internationala a Stangacilor

Anual, la 13 august se sărbătoreşte la nivel internaţional Ziua Internaţională a Stângacilor. Iniţiată în 1976 de organizaţia ‘Lefthanders International’, are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Până în prezent, nu s-a descoperit o explicaţie ştiinţifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, dar se presupune că este o problemă genetică. Aproximativ 13% din populaţia globului este stângace.

Există numeroase superstiţii în legătură cu stângacii: în iconografia creştină, diavolul este înfăţişat ca fiind stângaci, spiritele rele se furişează peste umărul stâng şi tocmai de aceea se aruncă sare, vărsarea solniţei înseamnă ghinion şi acesta poate fi contracarat doar prin aruncarea unei cantităţi mici de sare peste umărul stâng; dacă te mănâncă palma dreaptă primeşti bani, dar dacă te mănâncă palma stângă, atunci dai bani; dacă ţi se bate ochiul drept, te întâlneşti cu un prieten, dacă ţi se bate cel stâng, vezi un duşman; dacă pleci într-o călătorie cu piciorul stâng, vei avea ghinion, etc.
Printre cei mai cunoscuţi stângaci se numără: Iulius Cezar, Charlie Chaplin, prinţul William al Marii Britanii, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Barack Obama, actualul preşedinte al SUA.